“Als ’t aan de gemeente Rijssen-Holten ligt, gaan we op herhaling”

681 1024 admin

Wethouder Ben Beens van de gemeente Rijssen-Holten: “Op 1 november hebben collega-wethouder Roland Cornelissen en ik samen de Lang zult u wonen-Infomarkt in ons gemeentehuis officieel geopend. Dat zegt natuurlijk al wat over de betrokkenheid van het gemeentebestuur bij het thema langer zelfstandig thuis wonen.”
 
“In de tijd dat ik op de markt was vond ik dat er verrassend veel bezoekers waren. Ik zeg ’verrassend’, omdat ik verwachtte dat de grote veranderingen in de zorg per 1 januari de markt zouden overschaduwen. Maar die zaterdag sprak ik verschillende 70-plussers die naar de markt waren gekomen én me lieten weten dat ze een paar weken later op de gemeentelijke bijeenkomst over de zorgveranderingen weer van de partij zouden zijn.”
 
Voor herhaling vatbaar
“De bezoekers konden zich laten informeren door vijfentwintig standhouders van wie velen uit onze gemeente. Ik zag met genoegen dat er ook aandacht was voor domotica. Die producten kunnen er steeds meer aan meehelpen dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
Uit een enquête is gebleken dat het merendeel van de standhouders tevreden is over hun deelname. De bezoekcijfers van de stands waren goed en in tal van gevallen zijn vervolgafspraken gemaakt. Het overgrote deel van deze ondernemers zegt dan ook ’ja’ tegen een vervolgmarkt. Wat ons betreft gaat dat ook gebeuren.”
 
Tuinman in plaats van verhuizen
Ben Beens: “Met onze wooncorporaties, De Goede Woning en Viverion, staan we op goede voet. Er is volop aandacht voor levensloopbestendig bouwen. Verder heb ik de indruk dat er toenemende vraag is naar kleinere appartementen voor ouderen die bij elkaar in de buurt en dicht bij de voorzieningen willen wonen. Ik krijg nog wel eens vragen in de trant van ’Hoe moet dat nu als straks in onze wijk de supermarkt te ver weg is?’ Ook zie ik mensen die er bewust voor kiezen om in hun vrijstaande huis te blijven wonen en bijvoorbeeld in het vervolg het groene werk door een tuinman laten doen. Want: verhuizen kost ook geld.”
 
Waardering voor mantelzorgers
“We hebben oog voor de mantelzorgers in onze gemeente en zijn bezig ze allemaal in beeld te brengen. Hun inzet is van onschatbare waarde. Onze waardering voor hen hebben we – vooral symbolisch – in de vorm van een cadeaubon geuit. Verder organiseren we bijeenkomsten waar mantelzorgers onder meer met elkaar in contact kunnen komen en ervaringen uitwisselen.
Wij zien het als een taak om in de voorkomende gevallen tot een goed evenwicht tussen mantelzorg en professionele zorg te komen, om zo situaties met overbelasting te voorkomen.”

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy